Concursul Municipal Bright Speakers 2018

Editia a V- a

Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.”

Regulament

 

 

 

Capitolul 1: Organizatori

 

 

Concursul Municipal Bright Speakers 2017 este organizat de catre Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

 

                                              

 

Parteneri si sponsori permanenti:

Primaria Capitalei

Fundatia Lumina

Public Speaking School

Mirunette International Education

Carturesti

Speakers Club

Scoala de Expresivitate a Vorbirii

European Examinations Centre

Asociatia Campionii Vietii

E - BODA

 

Concursul Bright Speakers 2018 cuprinde 4 sectiuni:

 

1.      Engleza: clasele V – VIII;

2.      Engleza: clasele IX – XII;

3.      Romana: clasele V – VIII;

4.      Romana: clasele IX – XII.

 

Concursul Bright Speakers 2018, editia a 5-a, consta intr-un discurs in public de 3 minute pe tema “PROIECTUL MEU PENTRU O LUME MAI BUNA”, pornind de la urmatorul citat:

“Be the change you want to see in the world.” /“Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.” – Mahatma Ghandi

 

Etapa pe scoala: 10.03.2018

La etapa pe scoala, elevii vor prezenta in cadrul discursului de 3 minute:

1.      Tipul de proiect pe care l-au implementat si rezultatele acestuia/ tipul de activitatea pe care au desfasurat-o si rezultatele acesteia:

Exemple:

a.      proiecte ecologice (ecologizarea unui parc, ecologizarea unei paduri, etc);

b.      proiecte caritabile (strangerea de haine/jucarii/rechizite/alimente pentru case de copii/camine pentru varstnici) prin intermediul organizarii de spectacole culturale, vernisaje, piese de teatru etc;

c.       programe de voluntariat (activitati de voluntariat la case de copii sau la caminele pentru varstnici care pot consta in vizite in parc, vizite la teatru, vizite la cinema, programe de predare a limbii engleze copiilor din orfelinate, sesiuni de citit pentru copiii din orfelinate, organizarea de programe artistice in caminele pentru varstnici, strangerea de jucari, carti, haine pentru copiii din zonele defavorizate etc).

In masura in care considerati ca este necesar, este permis sa lucrati cu ONG – uri cu experienta pentru implementarea proiectelor.

 Etapa pe municipiu: 21.04.2018 (limba engleza) si 28.04.2018 (limba romana)

La etapa pe municipiu, elevii finalisti vor prezenta discursurile castigatoare.Ei vor aduce materiale foto sau/si video (maximum 1 minut) pentru a evidentia rezultatele proiectelor lor/ activitatilor lor.

Reguli:

ü  Nu se accepta discursuri copiate sau discursurile facute de catre altcineva.Este foarte important ca ideile regasite in discursuri sa fie ideile elevilor, pentru ca numai astfel ii putem ajuta pe elevi sa aiba parte de o experienta de invatare si evolutie autentica;

ü  Elevii pot participa la o singura sectiune, dat fiind faptul ca probele se vor desfasura simultan.Prin urmare, ei vor trebui sa aleaga intre cele doua sectiuni: romana sau engleza;

ü  Este de asemenea foarte important ca atat elevii, cat si profesorii care ii pregatesc pe elevi sa utilizeze formularul de punctaj inclus in acest regulament in cadrul pregatirii pentru concurs intrucat discursurile sunt notate atat pe baza ideilor, cat si pe baza limbajului nonverbal, al originalitatii, spontaneitatii si al miscarii scenice;

ü  Elevii vor aduce poze/ video (maximum 1 minut) pentru a evidentia rezultatele proiectului lor/ activitatii lor;

ü  Elevii care citesc discursurile nu pot avea un punctaj si de aceea, ii incurajam pe elevi sa se documenteze temeinic despre tema concursului, sa isi conceapa singuri discursul astfel incat sa reflecte viziunea lor asupra temei date, sa si-l insuseasca si sa il repete pana cand sunt multumiti de evolutia si rezultatul pregatirii lor;

ü  Elevii si profesorii coordonatori pot urmari ca exercitiu in cadrul pregatirilor discursurile adultilor si ale copiilor de pe platforma: https://www.ted.com/search?q=volunteering.

 

Etapele concursului Bright Speakers

I.                    Etapa pe scoala:

Etapa pe scoala va fi organizata in data de 10 martie 2018 de catre fiecare scoala participanta.

Juriile vor fi formate din 2 persoane, care vor juriza conform fisei de punctaj aferente concursului, iar lista cu finalistii pentru etapa finala va fi trimisa luni, 12 martie la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.:

-          Locul I, II sau locurile I, II, III sectiunea gimnaziu, limba engleza;

-          Locul I, II sau locurile I, II, III  sectiunea gimnaziu, limba romana;

-          Locul I, II sau locurile I, II, III sectiunea liceu, limba engleza;

-          Locul I, II sau locurile I, II, III sectiunea liceu, limba romana.

Observatie: Se pot trimite si doar cate doi finalisti per sectiune.Va rugam de asemenea sa anexati e-mailului fisele de descriere ale proiectelor/activitatilor finalistilor.Regasiti fisa de descriere la sfarsitul acestui document.

Sambata, 10 martie, in intervalul 9:00 – 15:00:

 Sectiunea pentru discursurile in limba engleza: clasele V – VIII si clasele IX – XII.

 Sectiunea pentru discursurile in limba romana: clasele V – VIII si clasele IX – XII.

Toate scolile de stat si private care participa in cadrul concursului Bright Speakers 2018 isi vor alege doi coordonatori: un profesor de limba engleza si un profesor de limba romana.

Coordonatori desemnati trimit un e-mail de confirmare a participarii la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. pana pe data de 16 februarie 2018 si vor primi din partea noastra posterele competitiei si diplomele pentru etapa pe scoala.

Luni, 12 martie 2018, coordonatorii concursului vor trimite la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.:

1.      Listele cu finalistii pentru etapa pe municipiu a concursului si fisele de descriere ale activitatilor facute de acestia:

 

-          2 sau 3 finalisti din cadrul sectiunii gimnaziu, limba engleza;

-          2 sau 3 finalisti din cadrul sectiunii gimnaziu, limba romana;

-          2 sau 3 finalisti din cadrul sectiunii liceu, limba engleza;

-          2 sau 3 finalisti din cadrul sectiunii liceu, limba romana.

 

2.      O scurta descriere a etapei pe scoala si pozele aferente acestei etape.

 

II.                  Etapa pe municipiu:

 

Etapa pe municipiu va fi organizata in datele de 21 aprilie si 28 aprilie 2018 de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti si International School of Bucharest in cadrul ICHB Colentinasi va reuni finalistii de la etapa pe scoala.

 

 Sambata, 21 aprilie:

Sectiunea pentru discursurile in limba engleza, clasele V – VIII: 9:00 – 12:00

Sectiunea pentru discursurile in limba engleza, clasele IX – XII: 12:00 – 15:00

 

Sambata, 28 aprilie:

Sectiunea pentru discursurile in limba romana, clasele V – VIII: 9:00 – 12:00

Sectiunea pentru discursurile in limba romana, clasele IX – XII: 12:00 – 15:00

 

Marele premiu al competitiei este oferit de catre sponsorul si partenerul nostru Mirunette International Education si consta intr-o Tabara de limba engleza in Anglia (2 saptamani, in valoare de 2000 de euro).

Castigatorii etapei municipale a concursului Bright Speakers 2018 vor primi si alte premii de la sponsorii nostri: carti de la Carturesti, cursuri si vouchere de scolile de Public Speaking implicate in concursul Bright Speakers si alte premii surpriza.

Discursurile elevilor castigatori vor aparea pe site – urile institutiilor implicate si acestia vor acorda interviuri despre ce i-a motivat si inspirat in alegerea activitatii/ proiectului si conceperea discursurilor.

 

Capitolul 2: Obiectivele si calendarul concursului Bright Speakers

    

 Concursul Bright Speakers are urmatoarele obiective:

1.      Promovarea creativitatii;

2.      Promovarea ideilor elevilor;

3.      Imbunatatirea abilitatilor elevilor de a vorbi in public;

4.      Pregatirea elevilor pentru a vorbi corect, fluent si convingator in limba romana si in limba engleza;

5.      Implementarea ideilor elevilor pentru a contribui in cadrul societatii;

6.      Promovarea voluntariatului in cadrul scolilor pentru a-i invata pe elevi ca prin intermediul ideilor, competentelor si al actiunilor lor, ei pot schimba in bine lumea in care traiesc;

7.      Imbunatatirea calitatii sistemului educational.

 

Calendarul concursului:

Inscrierea la etapa pe scoala

Toate scolile de stat si private, care participa in cadrul concursului Bright Speakers 2018, isi vor alege doi coordonatori: un profesor de limba engleza si un profesor de limba si literatura romana.

Coordonatori desemnati trimit un e-mail de confirmare a participarii la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  pana pe data de  16 februarie 2018 si vor primi din partea noastra posterele competitiei si diplomele pentru etapa pe scoala.

 

Etape

 

Data

Interval orar

Loc de desfasurare

Etapa pe scoala

Sambata,10 martie 2018

9:00 – 15:00

In cadrul fiecarei scoli inscrise in concurs(sala de conferinte, sala de festivitati, amfiteatru).

Inscrierea finalistilor pentru etapa pe municipiu a concursului Bright Speakers 2017

 

Coordonatorii din cadrul fiecarei scoli participante(un profesor de limba si literatura romana si un profesor de limba engleza) trimit pe data de 12 martie 2017 la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.:

 

1.            Listele cu finalistii pentru etapa pe municipiu a concursului si anexeaza fisele de descriere ale activitatilor efectuate de catre elevi:

 

-              3 sau 2 finalisti (locurile I, II, III sau locurile I, II) din cadrul sectiunii gimnaziu, limba engleza;

-              3 sau 2 finalisti (locurile I, II, III sau locurile I, II)din cadrul sectiunii gimnaziu, limba romana;

-              3 sau 2 finalisti (locurile I, II, III sau locurile I, II) din cadrul sectiunii liceu, limba engleza;

-              3 sau 2 finalisti (locurile I, II, III sau locurile I si II) din cadrul sectiunii liceu, limba romana.

 

2.            O scurta descriere a etapei pe scoala si pozele aferente acestei etape.

 

Luni, 12 martie 2017

-

-

Etapa pe municipiu

Sambata, 21 aprilie:

Sectiunea pentru discursurile in limba engleza, clasele V – VIII: 9:00 – 12:00

Sectiunea pentru discursurile in limba engleza, clasele IX – XII: 12:00 – 15:00

 

Sambata, 28 aprilie:

Sectiunea pentru discursurile in limba romana, clasele V – VIII: 9:00 – 12:00

Sectiunea pentru discursurile in limba romana, clasele IX – XII: 12:00 – 15:00

9:00 – 14:00

In cadrul ICHB Colentina

 

Adresa: Șos. Colentina nr. 64b.

 

 

Capitolul 3: Criterii de evaluare

 

1.      Prezentare si limbaj : 35 de puncte

 

Vorbitorul trebuie sa isi foloseasca intonatia, limbajul corporal si cuvintele astfel incat sa reuseasca sa atraga si sa mentina interesul publicului. Vocabularul trebuie sa fie clar, iar vorbitorul asertiv.

2.      Subiect si argumentare: 35 de puncte

Vorbitorul trebuie sa prezinte cum a implementat proiectul si rezultatele proiectului sau/activitatii sale.Discursul trebuie prezentat intr-o maniera clara si structurata.

Atat in cadrul etapei pe scoala, cat si in cadrul etapei pe municipiu, elevii vor prezenta rezultatele implementarii proiectelor lor, expunand si poze/materiale video(maximum un minut) care dovedesc aceste rezultate.

3.      Structura: 15 puncte

Vorbitorul trebuie sa reuseasca sa isi ghideze audienta, incepand cu o introducere care subliniaza principalele obiective si importanta subiectului abordat si incheiandu-si discursul expunand rezultatele activitatii sale.

 4. Creativitate si originalitate: 15 puncte

Vorbitorul trebuie sa isi sustina propriile idei, iar proiectul sau trebuie sa denote originalitate si creativitate.Fisa de notare a concursului:

 

 

             Numele elevului:

             Clasa:

             Scoala:

             Sectiune concurs:

 

CRITERII

PUNCTAJ MAXIM

PUNCTAJ OBTINUT DE CATRE ELEV

Prezentare si limbaj

Limbaj paraverbal 10p

Limbaj nonverbal 10p

Vocabular clar 10p

Asertivitate 5 p

35 de puncte

 

 

Subiect si argumentare

Prezentarea activitatii alese/proiectului ales 10p

Prezentarea clara a obiectivelor proiectului 10 p

Prezentarea clara a rezultatelor proiectului 10p

Expunerea propriului punct de vedere 5p

35 de puncte

 

     Structura:

      Introducere  5p

      Continut 5p

      Concluzie 5p

15 puncte

 

     Raspunsuri:

a.Prezentarea argumentelor(paraverbala, nonverbala,persuasiune) 5p

b.Acuratete gramaticala and vocabular 5p

c.Structura 5p

15 puncte

 

 

 

Fisa de descriere a activitatii/proiectului Bright Speakers 2018

 

Numele elevului:

             Clasa:

             Scoala:

 

             Sectiune concurs:

TITLUL ACTIVITATII ALESE:

 

TIPUL ACTIVITATII ALESE SI OBIECTIVELE ACESTEIA:

 

 

 

 

 

 

LOCUL DESFASURARII ACTIVITATII:

 

 

ZIUA DESFASURARII ACTIVITATII:

 

REZULTATELE ACTIVITATII DESFASURATE:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Va invitam sa va documentati despre concursul Bright Speakers accesand site-ul nostru:

 

http://brightspeakers.ichb.ro/

Persoane de contact:

IRINA RADU

Inspector Proiecte si Concursuri ISMB

0720 865 980

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

IULIA NUELEANU

PR Lumina Institutii de Invatamant

0745 340 583

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.