Concursul Municipal Bright Speakers 2021

Editia a VIII- a

Ce am invatat despre puterea noastra de adaptare in timp de criza

Regulament

 

 

 

•                Organizatori Concurs Bright Speakers 

 

Concursul Municipal Bright Speakers 2021 este organizat de către Liceul Teoretic Internațional de Informatică București-Colentina,

în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, în mediul ON-LINE.

              

        

 

                                                                                                                                               

Parteneri și sponsori:

Fischer International

Academia de Film, Teatru si Televiziune “Studiourile Buftea”

European Examinations Centre

Bitdefender

Direct Vision

Fundatia Lumina

 

 

 

 

 

•                Obiectivele concursului Bright Speakers

 Concursul Bright Speakers are următoarele obiective:

•      Promovarea creativității;

•      Promovarea ideilor elevilor;

•      Îmbunătățirea abilităților elevilor de a vorbi în public;

•      Pregătirea elevilor pentru a vorbi corect, fluent și convingător în limba română și în limba engleză;

•      Implementarea ideilor elevilor pentru a contribui în cadrul societății;

•      Îmbunătățirea calității sistemului educațional.

Anul acesta, luni de-a rândul, școlile din întreaga lume au trebuit să regândească în timp scurt întreaga strategie a procesului educațional pentru a proteja elevii și pentru a limita răspândirea virusului SARS-COV 2. Toată comunitatea din domeniul educației a depus eforturi foarte mari ca acest proces să continue, eforturi care s-au materializat în utilizarea cât mai eficientă a tehnologiei pentru a sprijini învățământul digital. Acest privilegiu, care nu este la îndemâna tuturor, vine totodată cu o serie întreagă de noutăți, dileme și întrebări atât pentru profesori, cât și pentru elevi.

Așadar, continuarea procesului de educație și menținerea unor standarde înalte, va depinde de modul în care profesorii și elevii vor face față acestor provocări, de nivelul de implicare și preocupare al acestora în a transforma provocările într-o reușită.

Tehnologia digitală determină o schimbare radicală în rolul profesorului, care nu mai are doar scopul de a comunica și explica informația disciplinei predate, dar și de a stăpâni tehnologia, de a-și însuși și îmbunătăți competențele digitale, de a crea informație, de a antrena, de a ghida și de a explica metodologia învățării în mediul digital. Pe de altă parte, în aceeași paradigmă, elevul este în fața unor provocări legate nu doar de procesul de asimilare de noi cunoștințe, ci și de procesul de adaptare și însușire a unor noi comportamente și metode impuse de noul mediu digital în întreaga sa complexitate.

   Asadar, Bright Speakers isi propune sa abordeze aceasta situatie fara precedent prin tema concursului de anul acesta.  

 

 

 

 

 

Tema concursului in aceasta editie este: 

 Ce am invatat despre puterea noastra de adaptare in timp de criza?

-Perspectiva, prin ochii elevului, asupra scolii online si a provocarilor sale in imprevizibilul prezent-

 

•                Structura concursului Bright Speakers

 

Concursul Bright Speakers 2021, ediția a VIII-a, constă într-un discurs de 3 minute pe tema Ce am invatat despre puterea noastra de adaptare in timp de criza? 

Fiecare elev participant isi va alcatui discursul si il va inregistra in formatul unui clip audio-video. La etapa pe scoala, fiecare scoala participanta isi va selecta finalistii 9 un numar maxim de 8 elevi). 

In urma acestei selectii, fiecare scoala va trimite clipurile catre scoala organizatoare, Liceul International de Informatica la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Concursul Bright Speakers 2021 cuprinde 4 secțiuni:

•       Engleză: clasele V – VIII;

•       Engleză: clasele IX – XII;

•       Română: clasele V – VIII;

•       Română: clasele IX – XII.

 

Etapa pe școală: 20.03.2021

20 Martie reprezinta ziua deliberarii de catre fiecare scoala a elevilor care vor participa in marea finala, etapa pe municipiu.

Pana la data mai sus mentionata (19 martie inclusiv), fiecare scoala participanta isi va indruma fiecare concurent in realizarea discursului si a clipului. Odata realizata selectia finalistilor pe 20 Martie, scoala organizatoare asteapta de la fiecare scoala participanta sa primeasca clipurile finalistilor la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

 

 

Etapa pe municipiu: 15.05.2021

In data de 15 mai 2021 incepand orele 10.00  membrii juriului concursului vor delibera castigatorii concursului Bright Speakers editia a VIII-a.

În elaborarea discursurilor, se va ține cont de următoarele aspecte:

•      Nu se acceptă discursuri copiate sau discursurile făcute de altcineva. Este foarte important ca ideile regăsite în discursuri să aparțină elevilor, pentru că numai în acest fel îi putem ajuta să aibă parte de o experiență de învățare și o evoluție autentice;

•      Fiecare elev poate participa la o singură secțiune.

•      Este, de asemenea, foarte important ca, atât elevii, cât și profesorii care îi pregătesc, să utilizeze, pe parcursul pregătirii, grila de punctaj inclusă în acest regulament, întrucât discursurile sunt notate atât pe baza ideilor, cât și pe baza limbajului  nonverbal si paraverbal, originalității șispontaneității ;

•       Esentiala in aceasta editie este si calitatea imaginii si sunetului clipului realizat. Clipul trebuie sa contina strict imaginea filmata a vorbitorului. Vorbitorul poate fi asezat sau in picioare, dar fata acestuia trebuie sa fie clar vizibila. 

•        Clipul nu va contine muzica, imagini preluate sau orice alte elemente in afara de vorbitor. Sunt interzise folosirea gifurilor, prezentarilor Power Point, muzicii pe fundal etc in cadrul clipului. 

•       Clipul nu va avea o durata mai lunga de 3 minute

•      Elevii care citesc discursurile nu vor fi punctați. Prin urmare, îi încurajăm pe elevi să se documenteze temeinic asupra temei concursului, să își conceapă singuri discursul, astfel încât acesta să reflecte viziunea lor asupra temei date și să și-l poată insuși;

•      Elevii și profesorii coordonatori pot urmări, ca exercițiu, în cadrul etapei  de pregătire, discursurile adulților și ale copiilor de pe platforma: https://www.ted.com/search?q=volunteering.

 

•       Etapa pe școală- 20 martie 2021

Fiecare școală de stat și particulară din Bucuresti participantă la concursul Bright Speakers 2021 va desemna doi coordonatori: un profesor de limba engleză și un profesor de limba română/profesor de altă specialitate, cu competență dovedită în a sprijini elevii în elaborarea de discursuri

Juriile vor fi formate din 2 persoane, care vor juriza conform fișei de punctaj aferente concursului, iar clipurile finaliștilor  pentru etapa finală vor fi trimise pana miercuri, 24 martie 2021, la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pentru fiecare secțiune, fiecare școală va putea selecționa un număr maxim de 2 finaliști. Aceasta înseamnă că fiecare școală poate participa la etapa municipală cu un număr maxim de 8 elevi. În cazul în care școala nu are finaliști la o anumită secțiune, ea nu poate realoca cele două poziții către o altă secțiune.

 

Sâmbătă, 20 martie

Pana pe 19 martie inclusiv, elevii vor fi trimis clipurile juriului de la etapa pe scoala. Acestia au apoi datoria ca pe 20 martie sa delibereze finalistii pentru etapa muncipala. Apoi, ei vor trimite, pana la data de 24 martie inclusiv clipurile participantilor la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Totdata ei vor trimite si lista cu numele fiecarui participant, clasa, titlul discursului si sectiunea.

Rugam scolile participante sa trimita clipurile finalistilor in emailuri individuale, nu toate clipurile ca atasamente la acelasi email. De asemenea, fiecare clip trebuie sa fie denumit astfel: NUME_PRENUME_SECTIUNE

e.g. POPESCU_IOANA_ENGLEZA_LICEU

sau IVAN_MARC_ROMANA_GIMNAZIU

 

Maximul de participanți este segmentat astfel pentru fiecare secțiune:

2 finaliști în cadrul secțiunii gimnaziu, limba engleză;

2 finaliști în cadrul secțiunii gimnaziu, limba română;

2 finaliști în cadrul secțiunii liceu, limba engleză;

2 finaliști în cadrul secțiunii liceu, limba română.

 

 

•                Premiile

Premiul I al competiției este oferit de către Fischer International (sectiunea de limba engleza) si de Academia de Teatru, Film și Televiziune Studiourile Buftea (secțiunea  limba romana). Premiul Fischer constă in doua cursuri de comunicare cu vorbitori nativ, de engleza generala si pentru examene. Premiul din partea Academiei Buftea consta intr-un curs de teatru, film si televiziune sub indrumarea unei echipe de elita din media locala.

 

La acesta, se vor adăuga:

•      4 vouchere de gratuitate la examene Cambridge (KET, PET, FCE, CAE, CPE), oferite de European Examination Centre;

•      4 tablete Samsung oferite de BITDEFENDER

•      4 seturi de căști pentru gaming oferite de Direct Vision;

•      Carti si vouchere oferite de Fischer International

 

Discursurile câștigătoare ale concursului Bright Speakers vor fi popularizate pe site–urile/rețelele de socializare ale instituțiilor implicate.

 

•                Calendarul concursului Bright Speakers

 

Înscrierea la etapa pe școală:

Coordonatorii desemnați la nivel de școală trimit un e-mail de confirmare a participării la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. până pe data de  5 martie 2021.

Din cauza contextului actual și a evoluției incerte a pandemiei, concursul se desfășoară în întregime online, atat etapa pe școală cat si etapa municipala. Aceasta decizie se bazează pe nevoia de uniformizare a discursului pregătit: astfel, toți elevii participanți vor pregăti și susține același tip de discurs, și anume discurs  inregistrat in format video (extensii aceptate sunt : mp4, mov, wmv, avi).

 

Etape Data Interval Orar Loc de desfășurare
Etapa pe școală Sămbătă, 20martie 2021 la alegere discurs inregistrat

Înscrierea finaliștilor pentru etapa pe municipiu a concursului Bright Speakers 2021

 

Coordonatorii din cadrul fiecărei școli participante trimit pe data de 24 martie 2021, la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.:

 

1.      Listele cu finalistii pentru etapa pe municipiu a concursului (maxim doi finaliști/secțiune, un total de maxim 8 finaliști pentru toate cele 4 secțiuni)

2.      Clipurile finalistilor

Miercuri, 24 martie 2021   - -
Etapa pe municipiu

Sâmbătă, 15 mai

incepand cu orele 10.00 În mediul ON-LINE

 

 

 

 Criterii de Evaluare Concurs Bright Speakers

 

 

        •  Prezentare și limbaj : 40 de puncte

 

Vorbitorul trebuie să folosească limbajul verbal, nonverbal si paraverbal astfel încât să reușeasca să atragă și să mențină interesul publicului. Exprimarea trebuie să fie clară, folosind un ton si dictie adecvate oratoriei, iar vorbitorul asertiv. Calitatea clipului - sunetul, imaginea- trebuie sa fie corespunzatoare, astfel incat sa se vada clar fata vorbitorului si sa se inteleaga mesajul transmis. Lumina trebuie sa fie una placuta care sa-l puna in valoare pe vorbitor, iar tinuta sa fie adecvata vorbitului in public. Modalitatea in care elevul alege sa isi prezinte discursul poate fi sezand sau in picioare. Nu sunt acceptate fundalurile digitale. Decorul din spatele elevului trebuie sa fie cat mai neutru, astfel incat atentia sa se poata indrepta exclusiv asupra vorbitorului. 

•       Continut: subiect si argumentare: 25 de puncte

In aceasta rubrica se acorda puncte pentru trei aspecte. 

Primul aspect: prezentarea contextului actual si influenta sa asupra educatiei (10 p)

Vorbitorul va descrie contextul actual si impactul pe care acesta l-a avut si il are asupra procesului educational.

Al doilea aspect: perspectiva personala a elevului asupra continutului si argumentarea sa (10 p)

Vorbitorul va prezenta propria sa experienta si parere vizavi de scoala online, facand referire la provocarile, obstacolele dar si avantajele acesteia, tindand cont de ce a insemnat aceasta perioada in dezvoltarea lui ca elev si persoana.

Al treilea aspect: capacitatea de a trata subiectul luand in considerare punctul de vedere al altor categorii alaturate (profesori, parinti, scoala ca instituie etc) 5p

Discursul va lua in considerare si alte perspective decat cea personala a vorbitorului, aducand in discutie posibile interventii la nivel de scoala, comunitate etc ce pot fi relevante in traversarea unei perioade de criza.

•       Structura: 15 puncte

Vorbitorul trebuie să reușească să isi ghideze audienta prin intermediul unui discurs bine structurat (introducere, cuprins, incheiere).

 4. Creativitate și originalitate: 15 puncte

Vorbitorul trebuie să își susțină propriile idei, iar prezentarea sa trebuie să denote originalitate și creativitate.

 

Grila de punctaj, Concursul Bright Speakers 2021

             Numele elevului: 

             Clasa:

             Școala:

             Secțiune concurs:       

 

CRITERII

PUNCTAJ MAXIM

PUNCTAJ OBTINUT DE CATRE ELEV

Prezentare si limbaj

Limbaj non verbal si paraverbal  15 p

Calitatea clipului (imagine si sunet clar, lumina adecvata) 5p

Vocabular  10p

Dictie si ton 5p

Asertivitate 5 p

 

40 de puncte

 

Continut: subiect si argumentare

Prezentarea contextului actual si influenta sa asupra educatiei    10 p

 

Perspectiva personala a elevului asupra continutului  si argumentarea sa 10 p

 

Capacitatea de a trata subiectul luand in considerare punctul de vedere al altor categorii alaturate (profesori, parinti, scoala ca instituie etc) 5p

 

25 de puncte

 

     Structura:

      Introducere  5p

      Conținut 5p

      Concluzie 5p

15 puncte

 

Creativitate si originalitate

20  puncte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persoane de contact:

 

Luciana TRAISTARU

Inspector Școlar pentru Activitati Extrascolare

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Cristina Anghel

PR Liceul Teoretic International de Informatica Colentina

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.